Den mänskliga faktorn – Bi åker till Fukushima

Author(s)

www.wechselmann.se/ och "Halländska Beatrice i festivalfilm" på http://hn.se/nojekultur/film/1.1491745-hallandska-beatrice-i-festivalfilm (2012-01-11)

Den mänskliga faktorn – Bi åker till Fukushima

I samband med jordbävningen och tsunamin den 11 mars förra året havererade kärnkraftverket Fukushima i norra Japan. Dagarna efter spreds bilder på kraftiga explosioner över hela världen, men från det ansvariga bolaget TEPCO, kom endast uppgifter om att en vätgasexplosion hade ägt rum. Sanningen om katastrofens omfattning erkändes först senare. När Bi åker till Japan är det för att reda ut hur det kan komma sig att människor fortfarande bor kvar i områden som enligt utländska experter borde vara evakuerade. Vi möter därtill en tidigare säkerhetsvakt vid Ringhals, som är öppet kritisk till hur säkerheten skötts vid svenska kärnkraftverk. Med osvikligt patos fortsätter Maj Wechselmann ta sig an dagsaktuella ämnen och lyckas här fullborda en dokumentär, som kraftigt ifrågasätter den kärnkraftsvänliga retorik som varit vanlig de senaste åren.
Tobias Åkesson (Källa: http://filmweb01.filmfestival.org/filmfestival/info/sv/festivalprogram/programentry?filmId=176388)

Regi: Maj Wechselmann, Sverige/Japan, 2012
Tal:
svenska/engelska/japanska
Text:
engelsk
Längd:
1 tim 8 min

Publication year