Kärnkraft – SMR (små modulära reakorer) och 4 generationens reaktorer – när en atomprofessor i Uppsala kommer i gång

Författare
Utgivningsdatum
2023-08-11

Lyssnade på professorn på Ångströmlaboratoriet i Uppsala* – och blev genast inspirerad. Tänka sig att en enda atomklyvning ger miljoner – ja många miljoner - gånger mer energi än att harva runt med elektromagnetiska krafter. Fantastiskt – professorn förklarade det diffust med den starka växelverkan – till skillnad från det elektromagnetiska som bara var något slags svag kraft. Vi blev också upplysta om olika generationers kärnreaktorer – SMR och sånt är förlegat – i framtiden gäller 4:e generationen. Den var dock bara på idéstadiet – den nödvändiga kringstrukturen existerar ju inte på länge än.

Professorn var så invävd i sin kokong att han försökte inbilla oss att kärnklyning är något storslaget för framtiden (den starka växelverkan igen) till skillnad från det gamla sättet att koka vatten som vi håller på med nu. Det är dock fortfarande frågan om att koka vatten för att få något elektromagnetiskt typ turbiner att fungera. 4:e generationen ska alltså framställa värme (den lägsta formen av användbar energi) för att få fart på samma turbiner som gör el av vind och vatten. För att det ska fungera måste 2/3 av energin kylas bort (där rök en faktor på flera miljoner i effektivitet) - med just det - mera vatten – kallt ska det vara också.

För att säkra vår välfärd (jo, professorn nämner den också) måste vi alltså värma upp planeten ännu mera (eller tror han att värme bara försvinner?). Just då, när jag lyssnade som mest hänförd, var det 51 grader i Bagdad – elen måste användas för att kyla byggnader – genom att öka på värmen med ännu mera värme. (något samband – någon?). Ett sådant hjärnsläpp kan bara ske i en idékokong – myten om att människan kan allt och kan bortse från det hen vill – tom något så elementärt att energi inte kan förstöras (termodynamik, grundskolan).

Utan att blinka ansåg professorn att vi måste skilja på fossil energi (den där med olja, kol och gas) och hans fossila energi - som om uran inte är ett fossilt energislag. Och för klimatets bästa (det nämndes också – det måste man ju nuförtiden) ska vi producera 3 gånger mer värme (elen blir ju också värme när den används). Enfalden når oanade höjder på Ångströmslaboratoriet i Uppsala. Om professorn åtminstone kunde få den starka växelverkan att göra el direkt vore det värt hans lön. Han kunde ju få inspiration av solceller som gör el direkt av elektromagnetisk strålning (solksken alltså) utan att koka vatten. Hans kolleger på nämnda laboratorium gör det – bara att knacka på dörren i samma hus.

Inget nämndes om de oändliga kostnader som varje kärnkraftshaveri har ställt till med – kostnader som äter upp välfärden snabbare än den uppstår. Vad tycker alla de som tvingats evakuera hela landsändar, de som måste arbeta med sanering under 100 års tid? Eller de som flyttas på så att uranmalmen kan tas fram när hela berg mals ner?

Avfallsproblemet kom ju också på tal – med sedvanliga yviga ord förklarade den tidigare atomprofessorn (TR Gerholm) en gång att allt avfall från de svenska reaktorerna rymdes i en normalstor villa – (fanken också – bara ritningen till den har hitills kostad  40 miljarder). Nu framhölls det lika käckt att några kilo uran minsann rymdes i en handväska och avfallet är ofarligt om 100 år, inte 100 000. För atomprofessorn i kokongen hägrar en framtid med oändligt mycket energi – även om det ger 3 x oändligt mer värme – som kostar oändligt mycket energi att få bukt med… osv.

Viktor, 11 augusti 2023

* Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik, Uppsala universitet. 22 september 2020. "UppTalk Weekly: är 4:e generationens kärnkraftssystem svaret på världens framtida elförsörjning?"  https://www.youtube.com/watch?v=yBXNwhWCg5c

 

 

Utgivningsår